Predstavljan inovativni putni set bez kojeg niti jedan turist ne bi trebao krenuti na putovanje!

Mirna Medaković
Foto: Nikola Zoko

Znate li da se svake sekunde u našoj usnoj šupljini razvijaju milijuni bakterija koje, ukoliko ih ne uklonimo na vrijeme, formiraju nakupine zubnog plaka – glavnog uzročnika karijesa i upale desni.

Kako nam je stigao i službeni početak ljeta, a time i sezone putovanja, za blistav osmijeh u svoju prtljagu ubacite i Curaprox putni set, praktičan etui uz kojeg ćete moći voditi računa o svojoj oralnoj higijeni u svakom trenutku.

Foto: Nikola Zoko

“Naš inovativan Curaprox putni se dolazi u posebno dizajniranoj kutijici atraktivnih boja koja sadrži sve što vam je potrebno za potpunu oralnu higijenu u bilo kojoj prilici – kod kuće, u uredu ili na putovanju” – rekla je Tijana Šafar iz tvrtke Albidus, generalnog zastupnika Brenda Curaprox u Hrvatskoj, dodajući kako je ovaj set dizajniran tako da stane u svaku torbu te se može koristiti više puta. Unutar Curaprox putnog seta nalazi se sklopiva, kultna Curaprox CS 5460 ultra soft četkica za zube, dvije veličine Curaprox CPS prime međuzubnih četkica s držačem te nježnu Be you pastu za prirodno izbjeljivanje zuba. Kad se potroše, svi proizvoda iz putnog seta mogu se nadopuniti novima, pojasnila je Tijana kroz kratko predstavljanje Curaprox inovacije.

Na eventu, koji je bio organiziran u jednoj od najpopularnijih turističkih zagrebačkih adresa (a koju dobro znaju svi oni koji vole pojesti ukusne štrukle u centru grada) – restoranu La Štruk u Skalinskoj, uz prefine slane i slatke štrukle okupili su se i brojni zaljubljenici u putovanja – novinari, influencerice Ana Ivančić Šola (@my-off_days) i Martina Ivanko Filipović (@tinastyle.hr) , ali i poznate osobe poput glumice Mirne Medaković, tv lica Edite Misirić koje nisu krile oduševljenje Curaprox putnim setom. Na ovom su se eventu okupilo mahom Zagrepčani koji su na jedan dan postali Curaprox turisti kojima je vodička Josipa Šiklić poznata kao Purgerica pokazala Zagreb. I to na malo drugačiji način. U svojoj inovativnoj turi povela je prisutne u zagrebački đir i otkrila brojne tajne razvoja stomatologije u metropoli. U mnoštvu onoga što su Curaprox turisti mogli doživjeti tijekom obilaska izdvojili smo par zanimljivosti!
• Zubi su i u Zagrebu bili statusni i staleški simbol. Bili su i u funkciji mode. Oni su slali su različite poruke, a gubitak zubi je često značio gubitak moći, snage i starenje pa je samim time oralna higijena bila važan dio naše prošlosti.
• Prvi ‘zubari’ u Zagrebu bili su obrtnici – najčešće brijači koji su po potrebni izvadili i pokoji zub. Službeno, u Zagrebu je svijest o oralnoj higijeni porasla u 19. stoljeću kad se i prvi put spominju gradski zubari. Školovani stomatolozi, u to doba pretežno stranci, djelovali su pojedinačno i samostalno, a njihov rad temeljio se isključivo na zaradi. Javna stomatološka služba počela se brže razvijati dvadesetih godina prošloga stoljeća (školske, gradske, državne poliklinike), a Zagreb dobiva prvu Stomatološku kliniku davne 1931.
• Penkala, koji je živio u Zagrebu, izmislio je prvu rotirajuću četkicu (preteču današnje sonične četkice) i to kako bi udovoljio svojoj kćeri Thei. Kako je rekla Purgerica, Penkalina kćer, Thea, ”bežala” bi i plakala na sami spomen pranja zubiju, jer su joj tadašnje četkice bile pregrube za desni. Njegov izum, četkica s dvije simetrične poluge, kaj su ”zgledale” k’o kliješta za drobiti ”orehe i lešnjake”, nije trljala zube, neg’ je, okrećući se oko svoje osi, sama prala zube.
• Prve paste za zube bile su u obliku praška, a radile su se od mješavine pepela volovskih kopita, mirte i spaljenih ljuski jaja. Prvi su ga, prije oko 4000 godina, koristili stari Egipćani, a u Zagrebu su postojale brojne različite inačice. Isprava su se koristile bez četkice, a napravljena pasta bi se prstom trljala po zubima. Tek 1892. godine osmišljena je zubna pasta najsličnija današnjoj tako da ne moramo u lov da bi oprali zube već možemo uživati u bezbroj okusa koji osvježavaju, čuvaju zube i desni te čine naš osmijeh blistavim.
• Što se sve koristilo za očuvanje zdravlja u prošlosti može se vidjeti u skrivenom laboratoriju najstarije zagrebačke ljekarne koja se nalazi na gornjem gradu, u blizini Kamenitih vrata.