PET SAVJETA KOJI BI VAM MOGLI SPASITI ŽIVOT: Evo šta bi trebali poduzeti u slučaju da autom sletite u vodu…

PET SAVJETA KOJI BI VAM MOGLI SPASITI ŽIVOT: Evo šta bi trebali poduzeti u slučaju da autom sletite u vodu...

Prometna nesreća u kojoj automobil završi u vodi posebno je rizična za putnike jer postoji opasnost (i) od utapanja. Statistika pokazuje da je većina smrtnih slučajeva u ovoj situaciji posljedica panike, manjka koncentracije i pribranosti te nedovoljnog razumijevanja okolnosti.

Zato je dobro proučiti i zapamtiti pet savjeta koje donosi portal Automobili.hr, a koji bi mogli pomoći u situaciji kada automobil završi pod vodom, pa čak i ako je potpuno potopljen.

1. Pripremite se za udarac
Čim ste svjesni da je automobil otklizao s ceste i došao na površinu vode, ako ste ostali pribrani zauzmite pripremni položaj. To ćete učiniti tako da obje ruke stavite u položaj „devet i tri“.
Udarac vašeg automobila mogao bi aktivirati zračne jastuke u vozilu, stoga bilo koji drugi položaj mogao bi uzrokovati ozbiljne ozljede. Ako su vam ruke u položaju “deset i dva” položaj ruku mogao bi se naći na putu zračnog jastuka, čime bi one udarile u lice i povećale rizik od ozljeda.
Zapamtite, zračni jastuk napuhuje se brzo, u roku od 0,04 sekundi nakon što se pokrenuo. Nakon što je ovaj dio završio, odmah se pripremite za sljedeći korak.
Ostanite mirni. Panika smanjuje energiju, koristi se dragocjeni zrak i uzrokuje da u kratkom roku nestane. Ponavljajte mantru o tome što učiniti kako biste što prije dosegnuli površinu vode, i ostanite usredotočeni na situaciju.

2. Otkvačite sigurnosni pojas
To mora biti prva stvar na koju morate pomisliti, a nakon toga djeca i otvaranje prozora. Otkopčajte djecu (prvo najstarije koji tada mogu pomoći drugima). Zaboravite poziv mobitelom, nažalost vaš automobil neće čekati poziv i mnogi su izgubili život pokušavajući uputiti poziv mobitelom. Budite zauzeti izlaskom iz automobila. Postoji mnogo teorija o tome kako osoba treba ostati vezana.
U prilog teoriji idu razmišljanja kako prilikom ulaska vode osoba neće izgubiti orijentaciju, i neće se udaljiti od prozora ili vrata. Ako trebate odgurnuti vrata, pojas bi mogao biti dodatna poluga. Može poslužiti kao orijentacija ako se automobil okrene naglavačke. Ali sigurnosni pojas može otežati situaciju prilikom što bržeg izlaska iz automobila.
Stručnjaci stoga savjetuju kako je puno bolje biti pokretan otpočetka jer ponekad zbog težine motora prednji dio automobila tone brže, a okretnost može pomoći pri izlasku kroz stražnji dio automobila.

3. Pokušajte otvoriti prozor
Odmah nakon ulaska u vodu. U ovoj fazi ostavite vrata na miru i koncentrirajte se na prozor. Elektronika u automobilu trebala bi biti u funkciji barem još tri minute, ne u smislu da imate 3 minute, već znak da prvo pokušate na taj način otvoriti prozor. Većina ne razmišlja o prozoru kao mogućnosti izlaska iz automobila, kako zbog uobičajenog izlaska kroz vrata, panike, ali i raznih polu-informacija koje su do sad čuli vezano za vrata ili prozore.
Odmah nakon udara, imate samo nekoliko sekundi u kojima možete otvoriti vrata dok su još uvijek iznad razine površine vode. Jednom kada voda prekrije vrata, ljudski je nemoguće otvoriti vrata zbog pritiska koji će se morati izjednačiti prije nego ćete moći otvoriti vrata. To znači da će se kabina morati ispuniti vodom, a to nije situacija u kojoj se želite naći. Otvaranjem vrata ubrzat ćete potonuće automobila, olakšati, ali i skratiti vrijeme izlaska iz automobila.
Automobili plutaju između 30 sekundi i 2 minute, i to je period u kojem treba pokušati izvući iz automobila što više ljudi, dok bi otvaranje vrata moglo biti kobno za one na stražnjem sjedalu. Kako bilo, automobil će najvjerojatnije prema dnu krenuti dijelom u kojem je motor, stoga ipak pokušajte brzom reakcijom i otvaranjem stražnjih vrata pronaći mogućnost što bržeg izlaska.
Ako niste u mogućnosti otvoriti prozor, ili je to otvoren samo na pola, morat ćete ga razbiti. Koristite neki predmet ili nogom razbijte prozor. Možda će vam se činiti krivom reakcijom kojom voda ulazi u automobil, ali što je ranije otvoren, prije ćete biti u mogućnosti pobjeći izravno kroz razbijen prozor. Ako nemate alate ili teške predmete za razbiti prozor, koristite svoje noge. Ako imate visoke pete, bit će najbolje udariti u središte prozora.
Vjetrobransko staklo nemojte niti pokušavati, ono je napravljeno kao sigurnosno i nije ga moguće razbiti. Bočni i stražnji prozori su najbolja mogućnost za bijeg. Ako imate težak predmet, udarite njime sredinu prozora. Kamen, čekić, kišobran, odvijač, laptop, mobitel, itd, može poslužiti kao prikladno sredstvo za razbijanje stakla. Čak i ključevi ako ste dovoljno jaki.
Ako ste uspjeli razbiti prozor, duboko udahnite i plivajte kroz razbijeni prozor. Voda će velikom brzinom početi ulaziti u automobil, ali budite spremni na to koristite svu snagu kako bi počeli plivati prema površini.
Istraživanja su pokazala kako je bolje krenuti odmah nego čekati da se automobil napuni vodom. Također, djeca bi trebala biti na prvom mjestu. Gurnite ih prema površini kako najbolje možete. Ako oni ne mogu plivati, pogledajte možete li im dati nešto što pluta kako će se držati uz to.
Odrasla osoba trebala bi ići s njima ako ne postoji ništa plutajuće što bi im moglo pomoći na putu do površine. Ako je dijete u automobilu, pokušajte im reći da dišu normalno sve dok voda ne dođe do njihovih prsa.

4. Bijeg iz automobila je moguč tek kad se tlak izjednači
Dramatično stanje u kojem je automobil ispunjen vodom i tlak se izjednačio. Trenutak u kojem se morate kretati brzo kako bi osigurali opstanak. Potrebno je otprilike minutu do dvije kako bi se automobil ispunio vodom. Dok još ima zraka u automobilu, dišite polako i duboko te se koncentrirajte na pokrete koji slijede nakon ispunjenja vodom.
Dišite usporeno i kada je voda u razini prsa, duboko udahnite i zadržite nos. Pokušajte ostati smireni, ne otvarajte usta kako voda ne bi ulazila. Isplivajte kroz razbijeni prozor.

5. Plivajte na površinu što je brže moguće
Odgurnite se od automobila i krenite prema površini. Ako izgubite orijentaciju, krenite prema svijetlu ili pratite mjehuriće. Budite svjesni okoline, pripazite na kamenje, betonske stupove mostova, ili čak brodove. Ako je površina prekrivena ledom, logično izaberite rupu od udara automobila.
Potražite liječničku pomoć što prije. Adrenalin u krvotoku nakon spašavanja može smanjiti mogućnost pronalaska ozljeda koje ste možda zadobili u nesreći.