CELER: Biljka čiji je svaki dio ljekovit, a uz to je i najsnažniji prirodni afrodizijak

CELER: Biljka čiji je svaki dio ljekovit, a uz to je i najsnažniji prirodni afrodizijak

Ljekoviti su svi dijelovi celera. Bez obzira koristimo li korjen ili zeleni, nadzemni dio, ovo povrće je veoma ljekovito i korisno za ljudski organizam.

Prema starim zapisima koristili su ga stari Grci i Rimljani, a opisuje ga se i preporučuje kao vrlo ljekovitu biljku. Kao divlja samonikla biljka poznat je od davnina. Nađen je u grobnicama faraona, a opjevao ga je i Homer u Ilijadi, piše portak dalmacijanews.hr.

Grcima je naprije bio simbol veselja. Ljekovito djelovanje soka od korijena i lista kao i svježi korijen i list koriste se u liječenju bolesti živaca i psihe, pogotovo ako je bolest nastala kao posljedica stresa.

Celer ima dobre djelovanje kod bolesti bubrega, bolesti jetre, naročito masne jetre, odličan je za poboljšanje cirkulacije kao i bolesti žuči kod slabog izlučivanja žuči. Koristi se za liječenje kožnih bolesti, astme, kod poteškoća s mokrenjem, povišenog krvnog tlaka, hunjavice, očnih bolesti i bolesti grla i crijeva. Regulira mjesečnicu, pomaže u dijetama, naročito kod poremećaja metabolizma. Jednom riječju, celer ima magičnu moć.

No, ono što možda najviše intrigira, njegova su afrodizijačka svojstva. Postoje čak u narodu i brojne uzrečice: ” Kad bi žena znala što celer znači muškarcu, išla bih ga tražiti po cijelom svijetu” ili ”Kad bi muškarac znao za celerovo djelovanje, zasadio bi njime cijeli vrt”. Afrodizijačko djelovanje celera koristi se kod svih problema spolne nemoći u muškaraca, pogotovo ako su izazvani strahom od seksualnog odnosa. Stoga, preporučujemo upotrebu celera u salatama, juhama, varivima, soku, čaju.

RECEPT: Čaj od celera

Staviti da provri 0,5 l vode, zatim ubaciti 20 grama lišća celera i pustiti da se prokuha 2-3 minute. Skinuti sa vatre i ostaviti otklopljeno da se ohladi. Procijediti i piti tijekom dana.