TAJNE IZ ŽIVOTA JOSIPA BROZA: Zašto je odabrao baš Jovanku i zašto ne postoji ni jedna slika s njihovog vjenčanja

TAJNE IZ ŽIVOTA JOSIPA BROZA: Zašto je odabrao baš Jovanku i zašto ne postoji ni jedna slika s njihovog vjenčanja
Foto: Screenshot Youtube

“Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, osobnim gubicima, svakojakim nedaćama i osjećam da bih s tobom najzad osigurao spokojstvo i sreću…”

Ovim riječima Josip Broz Tito je zaprosio je rasnu Ličanku Jovanku Budisavljević. Iako su do tada pet godina ljubovali u tajnosti, ona je ostala zatečena. Godinama nikome nije otvarala dušu niti otkrivala kako joj je Maršal stavio prsten na ruku.

Jovanki je na početku razlika u godinama bila problem Svojedobno se povjerila najdugovječnijem Titovu savjetniku Blaži Mandiću, koji je u svojoj knjizi “S Titom” u detalje opisao prosidbu najpoznatijeg jugoslavenskog para.

O odnosu s Titom znala je razgovarati i s njegovim osobnim liječnikom dr. Aleksandrom Matunovićem. “Treba li reći koliko sam bila iznenađena i zbunjena? Pa ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim nazorima. Meni je najprije razlika u godinama isključivala i pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljive vanjštine i imala sam više udvarača…”

“I odjednom šok”, kaže Jovanka na prosidbu. Tito ju je s pitanjem toliko oborio s nogu da se više ni ne sjeća što joj je u tim trenucima prolazilo mislima. “Ali ne, ne. Nisam se ja brzo s tim pomirila i lako predala. Potrajalo je to. No blizina i vrijeme, a svakako i moja opčinjenost ličnošću, učinili su svoje. I poslije nekog vremena počela je ta naša veza…”
Pune 32 godine, koliko je bila mlađa od svog supruga, prema Jovankinim riječima, nisu predstavljale zapreku.  “Razlika u godinama je bila velika, no ja je nisam osjetila. Tito je bio pun energije, vitalan”, rekla je.

Titov osobni liječnik dr. Aleksandar Matunović u svojoj knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” Titovu četvrtu suprugu opisao je kao ambicioznu ženu koja je htjela naslijediti Tita.  Nakon njegove smrti za maršala je rekao da je to “bravar kakvog svijet nije vidio”. Tito je sa 60 godina bio vitalniji od ijednog mladića, pohvalila mu se Jovanka.

Jednom prilikom bivši predsjednik SFRJ potanko mu je opisao zbog čega ne može odoljeti ženama: “Mladost je bujna i raskošna, ona je proljeće života, puna je hormona kao biljka sokova. Mladost je očaravajuće poticajno i kreativno doba. Mlado tijelo je čvrsto, jedro, puno topline i životne energije. Oči mladih osoba su pune radoznalosti, žara i požude. Koža mladih žena je baršunasta, meka i vlažna. Znoj djevojaka i mladih žena ima opojni miris i sladunjav okus. On je najjači prirodni afrodizijak koji djeluje preko čula mirisa i okusa, a pojačano se luči u trenucima emotivnog uzbuđenja.”

Od dvije nevjenčane i dvije zakonite supruge Matunović tvrdi da mu je Davorjanka Paunović Zdenka ipak bila najveća ljubav života. Ozakonili bi svoju vezu da su stigli, no pred kraj rata njegova domaćica, tajnica i najveća ljubav oboljela je od tuberkuloze. Partije Umrla je u Beogradu. Zbog nje je Tito za vrijeme rata umalo bio isključen iz Partije. Žestoko su ga napadali jer održava odnose u divljem braku nije podržavala.

Nije pognuo glavu pred članovima Vrhovnog štaba. Prije bi se partije odrekao nego Zdenke, ali bolest mu ju je uzela.

Zdenku nije olako zamijenio s Jovankom. Između nevjenčane i vjenčane supruge, Titove emocije bila je okupirala slavna operna pjevačica Zinka Kunc, koja je bila udata, i to, kažu, sretno, za Titova generala.  Zinka je imala sve što je priličilo budućoj supruzi maršala. Točnije imala je previše – muža. A Jovanka tada mladost i ljepotu.

Jovanka je svog budućeg supruga je prvi puta vidjela u Daruvaru. Zamijenila je Zdenku na mjestu njegove tajnice i ulazila u kalup žena kakve je Tito rado imao za ljubavnice.  Za Titovu suprugu nedostajalo joj je obrazovanja. Kraj njega je mogla opstati samo učena žena, koja je znala razgovarati o umjetnosti, povijesti koliko i kozmetici. Jovanka je više znala o kalibrima pušaka nego o visokoj modi.

Bliska suradnja Tita i Jovanke urodila je brakom. Tajno su se vjenčali u travnju 1952., a njihovoj ženidbi svjedočili su kao kumovi Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak.  U dvorcu Dunavka kod Iloka proslavili su uz ručak. No s tog povijesnog datuma nema niti jedne fotografije. To samo govori koliko su se krili od očiju javnosti.

Jovanka je tada imala 28 godina, a Tito 60.  Vanjštinom, Jovanka mu je bila idealna partnerica. Nedostatak obrazovanja morala je brzo nadoknaditi nakon udaje pa ju je Tito poslao u Opatiju i Rim.  Tako je Jovanka učila kako se treba ponašati u protokolarnim susretima i kako se odijevati.

Za nju je čak iz Rusije došla profesorica koja ju je učila govoriti ruski, a usporedno je učila francuski i engleski.  Ubrzo se Jovanka iz vojnika preobrazila u otmjenu ženu. Postala je prva dama u svakom smislu te riječi.

Izvor: express.hr