ODGOJ DJECE: Kako mališane od malih nogu učiti kvalitetno upravljati novcem

Financijska slobodna jedna je od najželjenijih odlika današnjeg življenja – život bez dugova, kredita, naplate obroka kartica, minusa na tekućim računima želja je gotovo svake punoljetne osobe ne samo u Europskoj Uniji, nego i diljem svijeta…

Ako želimo postići istinsku financijsku slobodu i neovisnost, prvo moramo naučiti kvalitetno upravljati osobnim financijama i razumjeti upravljanje novcem kao i mogućnosti ulaganja koje nam tržište nudi.

Za djecu koja dolaze i koja stasavaju upravo je upravljanje novcem jedno od najvažnijih pitanja kojima se trebaju pozabaviti u svom odrastanju. A najbolji način za učenje jeste kroz ono što im odrasli, u prvom redu – roditelji, pokazuju kao pozitivan primjer. Odgojem djece da već od malih nogu osjećaju kako trebaju trošiti novac, te štedjeti ga, stvaramo ne samo dobre novčane navike, nego pripremamo djecu i za sigurniju i odgovorniju financijsku budućnost. – ocjenjuje Sanela Dropulić, futurologinja poduzetništva i CEO edukacijske platforme www.Valoreschool.com te ističe da bi djecu učinkovito naučili upravljanju novcem od malih nogu, roditelji mogu slijediti ove ključne korake i strategije:

1. Budite najbolji primjer: djeca često uče promatrajući ponašanje svojih roditelja. Ako roditelji puno troše, ne brinu o novcu, tako će se ponašati i djeca. Pokažite odgovorne financijske navike kao što su planiranje, štednja i izbjegavanje nepotrebnih troškova i dugova. Budite transparentni i otvoreni za razgovor s djecom u pogledu vlastitih financijskih odluka kako biste im pokazali kako odgovorno postupati s novcem.

2. Počnite rano: Uvedite osnovne financijske koncepte čim ih vaše dijete počne razumjeti prve naznake važnosti novca. Čak i djeca predškolske dobi mogu shvatiti jednostavne ideje poput razlike između potreba i želja ili koncepta štednje novca za nešto posebno.

3. Koristite iskustva iz stvarnog života: Uključite djecu u donošenje financijskih odluka primjerenih njihovoj dobi, primjerice dopustite im da potroše malu količinu novca na slatkiše ili igračke. To ih može naučiti vrijednosti novca i posljedicama njihovih izbora.

4. Postavite jasne ciljeve: Potaknite svoje dijete da postavi ciljeve štednje, bilo da se radi o novoj igrački, video igrici ili obiteljskom izletu. Pomozite im da osmisle plan za postizanje tih ciljeva i usput proslavite njihova postignuća. Ne trpajte im novac u vlastite džepove bezuvjetno i bez postavljenog cilja – radije ih naučite da štede nego da se uvijek oslanjaju na vas kao roditelja.

5. Ali – dajte im džeparac: Pružanje redovnog džeparca može biti izvrstan način da naučite djecu o upravljanju novcem. Razmislite o povezivanju naknade s poslovima ili zadacima kako biste naglasili vezu između posla i zarade.

6. Naučite planiranje potrošnje: Pokažite djeci kako napraviti proračun / plan potrošnje – raspoređujući svoj džeparac ili zaradu u različite kategorije kao što su potrošnja, štednja i davanje. Naglasite važnost pridržavanja proračuna.

7. Uvedite pojam štednje: Potaknite djecu da redovito štede dio svog novca. Pomozite im otvoriti štedni račun kako bi saznali više o kamatama i dugoročnoj štednji.

8. Razgovarajte o željama i potrebama: naučite djecu da razlikuju stvari koje su im uistinu potrebne od stvari koje jednostavno žele. To će im pomoći da donesu promišljenije odluke o trošenju.

9. Podučavajte odgođeno zadovoljstvo: Potaknite svoje dijete da čeka i štedi za nešto što želi, umjesto da impulzivno kupuje. Odgođeno zadovoljstvo je vrijedna životna vještina koja može dovesti do bolje financijske discipline. Uživanje u procesu ostvarivanja ciljeva jednako je važno kao i sam cilj. Danas to često ljudi zaboravljaju, pa su nestrpljivi, nezadovoljni pa čak i neispunjeni i kada ostvare svoje ciljeve – jer zaboravljaju uživati u samom procesu.

10. Potičite dobrotvorna davanja: naučite djecu o važnosti uzvraćanja i podržavanja ciljeva do kojih im je stalo. To može potaknuti osjećaj odgovornosti i empatije.

11. Igrajte igre za novac: Uključite se u zabavne, obrazovne aktivnosti i igre koje djecu uče o novcu, kao što su društvene igre poput Monopolyja ili online resursi dizajnirani za financijsko opismenjavanje.

12. Budite strpljivi i odgovarajte na pitanja: Upravljanje novcem može biti složeno i djeca će imati mnogo pitanja. Budite strpljivi i dajte objašnjenja primjerena njihovoj dobi kako biste im pomogli da razumiju.

Zapamtite, dosljednost je ključna. Uključivanjem ovih primjera koji mogu pomoći u svakodnevnom životu kroz uključivanjem i otvorenog razgovora o novcu, možete učinkovito voditi svoju djecu prema tome da postanu financijski odgovorne odrasle osobe. Uvjeravanje djece da budu oprezna i odgovorna s novcem zahtijeva kombinaciju pozitivnog potkrepljenja, otvorene komunikacije i praktičnih lekcija. Uz odrasle osobe koje će ih upućivati na ta znanja i ponašanja, zacijelo ćemo ih naučiti kvalitetno upravljati novcem od malih nogu – zaključuje Sanela Dropulić, CEO edukacijske platforme www.Valoreschool.com.