MALE TAJNE DOBROG SEKSA: 5 ‘krivaca’ zbog kojih žena ne može doživjeti orgazam

MALE TAJNE DOBROG SEKSA: 5 'krivaca' zbog kojih žena ne može doživjeti orgazam

Neke žene ne mogu dosegnuti vrhunac tijekom seksualnog odnosa, zbog čega se osjećaju posramljeno i preplašeno, piše Zadovoljna. Za to mogu biti zaslužni problemi sa srcem i cirkulacijom, no mnogo su češći ovi ‘bezopasni’ uzročnici.

1. Ne dobivate dovoljno stimulacije
Klitoris je obično glavna zvijezda orgazma. ‘Oko 70 posto žena postiže vrhunac kroz direktnu stimulaciju klitorisa, a ne kroz vaginalnu penetraciju,’ otkriva dr. Alyssa Dweck iz Mount Sinai School of Medicine. Upravo zato treba se posvetiti ovom osjetljivom dijelu tijela, kako tijekom samozadovoljavanja, tako i seksualnog odnosa.

2. Dobivate previše stimulacije
Klitoris je jedna od najosjetljivijih točki na ženskom tijelu, a ima čak 8.000 živčanih završetaka. Premalo stimulacije na ovom dijelu tijela može biti jednako loše za postizanje organizma, kao i pretjerana i preagresivna stimulacija.
‘Ako vam direktni kontakt ne odgovara, dodirujte klitoris kroz neku nježnu tkaninu poput svile, ili svojeg partnera zamolite da bude nježniji s dodirima,’ predlaže ginekologinja iz New Yorka.

3. Patite od tjeskobe ili depresije
Nemogućnost postizanja orgazma može biti povezan i s mentalnim bolestima. Osobito ako patite od tjeskobe ili depresije, te uzimate lijekove za ova stanja.
Neurotransmiterska kemikalije poput serotonina i dopamina igraju važnu ulogu prilikom postizanja orgazma, ali isto tako na njih utječu lijekovi protiv tjeskobe i depresije,’ ističe dr. Dweck.
Ne osjećajte stid ako i vi patite od posljedica takvih lijekova. Otvoreno porazgovarajte s liječnikom i zatražite promjenu terapije koja će vam bolje odgovarati.

4. Hormoni su vam neuravnoteženi
Hormonalna neuravnoteženost može biti posljedica korištenje kontracepcijske pilule. ‘Pilula sprječava ovulaciju mijenjajući razine estrogena, progesterona i testosterona u organizmu,’ pojašnjava liječnica. Te hormonalne promjene mogu utjecati na vašu spolnu želju, i mogućnost postizanja orgazma.
Porazgovarajte sa svojim ginekologom o mogućnosti promjene kontracepcijskog sredstva ako vam pilula stvara nepredviđene probleme.

5. Misli vam lutaju
Kod žena većina seksualnih poticaja započinje u mozgu,’ ističe dr. Dweck. Ne čudi stoga što razmišljanje o drugim stvarima tijekom seksualnog odnosa može dovesti do nemogućnosti da postignete vrhunac. Dvojbe o tome kada ćete obaviti sve stvari na poslu ili što ćete sutra kuhati, ostavite za neko drugo vrijeme, i u potpunosti se posvetite uživanju.