Ako vas ubode osa, pčela, stršljen… SPAS JE SODA BIKARBONA!

Ako vas ubode osa, pčela, stršljen... SPAS JE SODA BIKARBONA!

Kao i mnogo toga na ovome svijetu, i topliji dio godine ima svoje dobre i loše strane. A u loše, osim vrućine i, ako smo neoprezni, opeklina od sunca, spadaju ubodi insekata.

Istina, većina ih nije opasana po život, zapravo su posve bezazleni, ali su vrlo neugodni – izazivaju bol i svrbež na koži pa se ljudi na različite načine dovijaju kako bi te neugodnosti izbjegli.

Naravno, idealno bi bilo izbjeći kukce, ali to, uz sav oprez te uređaje i preparate koje koristimo, ponekad ipak nije moguće. U tom slučaju nam preostaje ublažavati posljedice.

U ljekarnama se mogu dobiti preparati koji te neugodnosti ublažavaju, ali ako takav preparat nemate pri ruci, to još ne znači da morate trpjeti bol, svrbež i peckanje. Uzmite žličicu sode bikarbone, dodajte joj nekoliko kapi vode i napravite pastu. Njome namažite mjesto uboda i vidjet ćete da će vrlo brzo nastupiti olakšanje.

Osim paste od sode bikarbone, korisno staviti oblog od jabuke ili (sirovog) krumpira.

Ovo sve pod uvjetom da osoba koja je pretrpjela ubod insekta nije alergična.

Takvi slučajevi su rijetki, ali treba biti oprezan i pratiti simptome, budući da za alergične osobe otrov koji insekt ispusti prilikom uboda može biti smrtonosan. Simptomi su otežano disanje, gušenje i gubitak svijesti i u slučaju da ih primijetite, hitno potražite pomoć liječnika.