ČISTAČ ORGANIZMA: Evo zašto ovu zanemarenu namirnicu treba vratiti u svakodnevnu prehranu

U piramidi ishrane svrstava se u vrlo korisno povrće, a ishrana bogata hrenom posebno je korisna dijabetičarima, ali i onima koji konstantno osjećaju umor ili imaju usporen metabolizam.

Višegodišnja zeljasta biljka hren (Cochlearia armoracia), čijom se pradomovinom smatra jugoistočna Evropa i zapadna Azija, obiluje korisnim sastojcima. Bila je nezaobilazna na trpezi starih Egipćana, dok su je antički Grci koristili protiv bolova u leđima i kao afrodizijak.

U piramidi ishrane hren se svrstava u vrlo korisno povrće, a njegov svjež korijen može da se koristi tokom cijele godine. Kada se kaže hren uglavnom se misli na ljuti korijen, dok malo ko zna da su mladi listovi puni vitamina C, karotena i hlorofila.

Listovi sadrže i zavidnu količinu minerala kalijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, magnezijuma, hlora. Sa druge strane, podzemni izdanci upotrebljavaju se kao začin i dodatak raznim jelima, posebno mesu. Prilikom kupovine svježeg hrena treba voditi računa da bude čvrst, neoštećen i bez zelenkastih nijansi.

Priprema i kako ga čuvati?

U dobro zatvorenoj posudi u frižideru može da se čuva i do pola godine, a u zamrzivaču i duže. Prilikom pripreme treba ga guliti što tanje, tako da mu se skine samo kora, a prije rendanja korijen treba ostaviti da odstoji 24 sata, kako bi se iskoristili svi vrijedni sastojci.
Hren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba što češće jesti, a to naročito važi za dijabetičare, ali i one koji konstantno osjećaju umor. Specifičan ljut miris i ukus potiče od sastojka singrina, a hren sadrži i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide.

Zbog svih ovih sastojaka poznavaoci narodne medicine ga preporučuju kao lijek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume … Koristi se i kao lijek protiv začepljenja krvnih sudova, poboljšava varenje, a vrlo je cijenjen i kao antiseptik i diuretik. Preporučuju ga za izbacivanje kamenca iz bubrega, kao i za izbacivanje mokraće. Kao lijek najčešće se uzima uz kisela jela, u obliku sirupa, kuhan u  vodi i kao čaj. Za neke bolesti preporučuju se i oblozi od hrena.

Za upaljene sinuse

Na šporetu zagrejte narendani ren, glavu prekrijte peškirom, i pet do deset minuta udišite isparenja. Najbolje je da se ovo radi pred spavanje, i legne pokrivene glave. Posle nekoliko dana sinusi će početi da se čiste, a bolovi i neprijatan osećaj će prestati.

Čaj za čišćenje pluća

Sa dva decilitra ključale vode, prelijte deset grama narendanog korena rena i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Tako spremljen napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šoljicama.

Protiv astme, umora i teškog disanja

Astmatičari mogu da ublaže tegobe ako sa šoljom jabukovog sirćeta skuvaju četiri supene kašike narendanog rena. Kada se ren razmekša treba ga procediti, a dobijenoj količini dodati istu količinu meda. Dobijenu smesu lagano kuvati da se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi. Ovako dobijeni lek uzima se ujutru i uveče.

Ko ima teškoće sa disanjem i kašljem, svako jutro treba na prazan želudac da uzme jednu kašičicu naribanog rena pomešanog sa kašičicom meda. Terapija traje mesec dana.

Protiv reumatizma

Koren rena narendati i ovlažiti ga mešavinom vode sa malo sirćeta. Sve to preliti uzavrelim mlekom. Kada se mleko zgruša skinuti stvorenu surutku. Tako dobijenu masu svakodnevno piti jednu do dve čašice.

Izvor: EatingWell/Namirnice.ba