Ako želite da vam gume na autu duže traju, dobro upamtite ovih šest pravila!

Ako želite da vam gume na autu duže traju, dobro upamtite ovih šest pravila!

Vozačima se savjetuje da vode računa o gumama prvenstveno zbog sigurnosti, ali i zbog boljeg performansa i uštede novca.

Gume su jedina stvar koja povezuje vaš auto i cestu. Upravo zato je veoma važno produžiti život svojim gumama i poboljšati njihovu efikasnost tako što ćete ih pravilno održavati. Drivemag je izdvojio nekoliko stvari na koje bi vozači trebali obratiti pažnju kako bi produžili životni vijek svojim gumama, piše Index.

1. Potrudite se da uvijek budu pravilno napuhane

Ovo je jedna od najvažnijih stvari kod održavanja automobilskih guma. Nedovoljan tlak u gumama smanjuje dozvoljeno opterećenje i povećava otpor gume pri okretanju, što dovodi do dodatnog zagrijavanja gume i drugih mehaničkih problema. S druge strane, previsok pritisak u gumama može prouzrokovati iritirajuće vibracije prilikom vožnje, pa ćete vjerojatno željeti izbjeći obje situacije.

2. Često provjeravajte stanje guma

Sve što trebate učiniti je potražiti tragove oštećenja poput pukotina ili udubljenja. Također, obratite pažnju na ovjes automobila i balansiranje kotača jer i najmanja deformacija može utjecati na kvalitetan rad gume.

3. Bez prekomjernog “šlajfanja” u mjestu

Svi vozači vole dobro “šlajfanje” skoro isto koliko mrze kada se zaglave u snijegu ili blatu. Ostavite svoje trkaće ambicije po strani i pokušajte se cikličkim pokretima naprijed-nazad izbaviti iz nevolje u koju ste upali.

4. Održavajte gume čistima

Volite voziti po prljavom terenu? To je odlično, ali kada zabava prestane, očistite gume svog auta.

5. Rotirajte gume

Rotiranje guma je važno isto koliko i zamjena ulja. Prednje gume su zadužene za kočenje, upravljanje i vožnju automobila. Na njima su vidljiviji znakovi korištenja, nego što je to slučaj sa zadnjim gumama, na koje utječe jedino kočenje.

5. Koristite pravilne gume za svaku sezonu

Korištenje ljetnih guma tijekom zime i obrnuto promijenit će ponašanje vašeg auta. Ako koristite gume koje nisu za trenutnu sezonu samo im pomažete da brže propadnu. Njihova gumena struktura im omogućuje pružanje maksimuma, samo ako se koriste u određenim vremenskim uvjetima i temperaturama.