PRVA POMOĆ ZA SVE LJETNE NEZGODE: Ovo morate znati prije nego što krenete na ljetovanje!

Mjesto na kojem vas je ožarila meduza potopite u mješavinu vode i octa koja će pomoći da lakše uklonite žalce. Lagano potom sastružite zabodene žalce kreditnom karticom te potom kožu isperite vodom.

Kod uboda i/ili ugriza morskih životinja treba koristiti najtopliju moguću vodu, bilo tekuću ili na oblozima jer su otrovi morskih životinja termolabilni, odnosno toplina ih razara – kaže  dr. Tanja Pekez Pavliško, specijalistica obiteljske medicine s iskustvom rada u Hitnoj pomoći. Iako su vrlo neugodni, ubodi meduze rijetko su opasni.
Ipak, ako vas je meduza ožarila po licu ili u blizini genitalija, potražite pomoć liječnika. Isto vrijedi i za jače reakcije koje mogu biti popraćene mjehurima. Liječnik će vam prepisati lijekove i masti koji smanjuju svrbež, pečenje i alergijsku reakciju. Često su to kortikosteroidne kreme. Vlasulje, koje podsjećaju na podmorsko bilje lijepih boja, žive na plitkome morskom dnu. Na krakovima sadrže žarnike ispunjene otrovom, a i njihovi ubodi liječe se kortikosteroidima.
Opasnosti vrebaju i na kopnu. Ako vas ubode pčela, žalac ne bi trebalo vaditi istiskivanjem jer to pogoršava situaciju. Katkad ga se može izvaditi izvaditi rubom kreditne kartice ili tupom stranom noža, no dr. Pekez Pavliško, smatra da to nije potrebno:
– Na mjestu uboda pčele rijetko ostaje žalac, a otok će splasnuti ako stavite led – objašnjava ona.

Hladne plahte pomažu kod opeklina od sunca
Kod sunčevih opeklina treba skinuti temperaturu (ako je povišena) tuširanjem i oblozima po cijelom tijelu, smatra dr. Pekez Pavliško.
– Za to je najbolje upotrijebiti plahtu namočenu u vodi temperature tijela i držati je kratko vrijeme. Ako je došlo do guljenja kože, posjetite liječnika ili isperite kožu fiziološkom otopinom te premotajte vazelinskom gazom.
Pregledavajte se zbog krpelja i ne tjerajte agresivne kukce
Nakon odlaska u šumu treba dobro pregledati cijelo tijelo da bi se isključio ubod krpelja. Najbolje je nositi duge rukave i nogavice krojene tako da se krpelj ne može podvući pod odjeću. Leteće kukce poput pčela, osa i stršljenova nemojte tjerati mahanjem jer će ih to samo uznemiriti, nego se mirno odmaknite.

Ako vas pčela ubode u prst, odmah skinite prsten
Kod uboda pčele u prst treba skinuti prsten prije no što prst otekne.
– Ako se nakon uboda pojave osjećaj gušenja, oticanje i osip u obliku koprivnjače, trebalo bi odmah krenuti liječniku ili nazvati Hitnu pomoć jer je moguće da je riječ o alergijskoj reakciji na ubod pčele – kaže dr. Pekez Pavliško.
Previše sunca izaziva mučnine
Neke od najvećih pogrešaka prilikom pripreme hrane su neodržavanje higijene ruku, posuđa i radnih površina te nedovoljna termička obrada namirnica.
Sve to povećava rizik od bolesti koje se prenose hranom te koje mogu uzrokovati bol u želucu i infekcije, a mogu imati i kobne posljedice. Da biste spriječili te probleme, prije početka te tijekom pripreme hrane temeljito sapunom i toplom vodom perite ruke, posuđe i radne površine. Sirova hrana mora uvijek biti odvojena od kuhane. Lako pokvarljive namirnice uvijek držite u hladnjaku ili u zamrzivaču, i to u omjeru tri četvrtine hrane i četvrtine leda. Sirovo meso čuvajte u dobro zatvorenim posudama iz kojih ne mogu iscuriti sokovi. Vrlo je važno znati da većina namirnica može izvan zamrzivača “preživjeti” do dva sata.
No kad se temperatura popne iznad 32°C, budite oprezni jer hrana tad ne smije biti izvan hladnjaka dulje od 30 minuta.
Mučnina ne mora nužno biti uzrokovana hranom. Ona je i simptom toplinske iscrpljenosti te toplinskog lotnog udara. Ako ste žrtva jednog ili drugog, sklonite se sa sunca, navlažite kožu hladnom vodom, stavite pod pazuh paketiće leda koji će ubrzati rashlađivanje te pijte mlaku, nikako ne hladnu tekućinu.
– Ako patite od putne mučnine, važno je piti toliko tekućine da se ne dehidrira, ali ne previše, te tijekom putovanja gledati gledati ispred sebe – kaže dr. Pekez Pavliško.

Kapi za nos liječe plivačko uho
Ako je djetetu uho djeteta crveno i svrbi, bol se pojača kad ga povučete te iz uha curi iscjedak, riječ je o infekciji ušnoga kanala, tzv. plivačkom uhu.
– Kod bolova treba davati sirup za sniženje temperature i kapi za nos da bi se otvorila Eustahijeva tuba koja spaja uho i nos te izbjegavati močenje uha. Ako bol ne prestane, javite se liječniku – kaže dr. Pekez Pavliško. treba dati sirup Njega uzrokuju bakterije ili gljivice. Uho liječite kapima te dijete nekoliko dana držite daleko od vode, a ako je sklono infekciji uha, trebalo bi u potpunosti izbjegavati ronjenje.

Ne okrećite tijelo krpelja, nego ga nježno izvucite iz kože
Krpelja koji se zario primite pincetom tik uz kožu. Ne okrećite tijelo, nego ga nježno izvucite a da ga ne stisnete. Očistite mjesto te nanesite antiseptik. Ako se u roku od 3 do 30 dana trag uboda širi ili se pojavi crvenilo u obliku mete, to može biti znak Lajmske bolesti te se čim prije treba javiti liječniku.

Lijekovi, parfemi i sunce opasna su kombinacija
Pojavi li im se nakon sunčanja osip ili svrbež, većina ljudi zaključit će da je alergično na sunce. No prave alergije na sunce prilično su rijetke, a opisane reakcije najčešće izazivaju parfemi, dezodoransi, kreme te lijekovi koji povećavaju osjetljivost na UV zrake. Među njima su lijekovi za smirenje, za izlučivanje mokraće i kontracepcija.

Rane nemojte čistiti rakijom
Bez obzira jeste li se ogrebali ili tek malo naboli, ranu treba odmah dezinficirati kako bi se očistile bakterije koje mogu izazvati infekciju.
Ranu nemojte čistiti alkoholom ili domaćom rakijom jer alkohol potiče rastvaranje tek nastalih krvnih ugrušaka, potiče krvarenje te usporava zarastanje rane.
– Sve otvorene rane čiste se fiziološkom otopinom, eventualno vodom iz vodovoda, ako ste sigurni da je čista, te se treba pokriti čistom gazom – tvrdi dr. Pekez Pavliško. U slučaju otvorenog i unutrašnjeg prijeloma odmah potražite hitnu medicinsku pomoć. Ako ste uganuli nogu mirujte dan – dva te je držite na povišenom. Nekoliko dana, četiri puta na dan, stavljajte hladne obloge ili vrećice leda te ostavite da stoje 15 min

Krhotine ili trn vadite pincetom
Sitne krhotine ili trn koji se zabio u kožu izvadite pincetom ili noktima povlačeći ih u istom pravcu kojim su ušli. Operite mjesto vodom i sapunom, namažite antibiotskom kremom i stavite sterilni zavoj. No ako je krhotina metalna ili je ušla preduboko, obvezno potražite pomoć liječnika, kao i u slučaju infekcije.

Uganuća se ne smiju jako stegnuti
Kod uganuća noge elastičnim zavojem zavijte zglob, no nemojte previše stegnuti. Mirujte dan-dva te držite nogu na povišenom i stavljajte hladne obloge. Ako bol ne prođe za tri dana, pođite liječniku. (Izvor: 24sata.hr)