STOLISNIK: Šalica čaja dnevno može ukloniti simptome koji muče mnoge žene

Stolisnik (Achillea millefolium), u narodu poznata i kao hajdučka trava, sporiš, ravanj i romantika, svrstala se u red najvrjednijih ljekovitih biljaka. Latinski naziv stolisnik je dobio po natičkom junaku Ahilu koji je njome vidao rave, a jedan od domaćih po po hajducima koji su također kostili za liječenje rana.

Cvijeta tijekom čitavog ljeta, a bere se kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja, piše portal Dobarsavjet.info.

Eterično ulje se koristi za pripremu ulja ili krema za sunčanje, jer se pokazalo da istovremeno štiti i njeguje kožu.

Veoma je bogata taninima, organskim kiselinama i drugim materijama koje joj daju gorko-aromatičan okus, vitaminom K i C, smolom te mineralima kalijem i natrijem.

Medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i eterično ulje sprječavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

Ljekovito djelovanje stolisnika naročito povoljno djeluje kod raznih oboljenja crijeva i želuca, bilo za otklanjanje nedostatka apetita, otklanjanje nadutosti, kod grčeva u crijevima i želucu ili za liječenje upala: upale debelog crijeva (kolitis) ili upale želuca (gastritis).

Čaj od stolisnika povećava aktivnost crijevnih žlijezda, otklanja pojave zatvor, smetnje u jetri i žučne grčeve. Radi znatnog sadržaja kalija pobuđuje uredan rad bubrega, jer izaziva, potpuno bez nadražaja, pojačano izlučivanje mokraće. Djelovanje stolisnika na poboljšanje i čišćenje krvi pomaže da se brzo smanje teškoće uslijed gihta i reumatizma. Njegovo djelovanje je povoljno i u liječenju šećerne bolesti, naročito u početnom stadiju.

Također, stolisnik se koristi kod svih vrsta unutrašnjeg krvarenja: kod krvavog kašlja, krvi u pljuvački, krvarenja hemoroida, krvarenja iz debelog crijeva te krvarenja iz nosa i bubrega.

U narodnoj medicini stolisnik zauzima posebno mjesto u liječenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju neprijatnih simptoma u klimaksu.

Jedna šalica čaja dnevno od stolisnika dovoljna ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica nježnijeg pola.

Kod bijelog pranja pokazuje stolisnik veoma dobre rezultate, uziman kao čaj ili mlako sredstvo za ispiranje. Zbog toga, ženama se veoma preporučuje stolisnik. Kažu da bi mnoge brige nestale kad bi žene više upotrebljavale ovaj prirodni lijek.