SAVJET ZA MUŠKARCE: Evo kako možete za 80 % smanjiti rizik od srčanog udara!

SAVJET ZA MUŠKARCE: Evo kako možete za 80 % smanjiti rizik od srčanog udara!

Jedan od iskonskih ljudskih poriva je želja za životom, za produljenjem života, za dugovječnošću. Znanost je odavno dokazala da promjena nekih životnih navika znatno doprinosi produljenju ljudskoga vijeka.

Jedno novije istraživanje pokazalo je da bi muškarci za čak 80 % mogli bi smanjiti rizik od srčanog udara ako bi se odrekli cigareta, alkohola, počeli jesti zdravo i vježbati.

Usvajanje zdravog načina života moglo bi drastično smanjiti rizik od prerane smrti, a odustajanje od svake loše navike smanjuje rizik.

Što su ljudi mlađi kad se odluče za promjene, to je veća zaštita od srčanog udara, tvrde švedski znanstvenici.

Muškarci s optimalnim načinom života ne puše, hodaju ili voze bicikl 40 minuta dnevno, vježbaju sat vremena sedmično, a obim struka im je ispod 94 centimetra. Također, oni ne piju alkohol, jedu dosta voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, mliječnih proizvoda od obranog mlijeka, cjelovitih žitarica i ribe.

Studija je pratila čak 20.721 zdravih muškaraca u dobi od 45-79 godina više od 11 godina.

Njihovo salo na stomaku je mjereno, a ispitivali su ih o načinu života.

Studija je dokazala da nema sumnje da odustajanje od svake loše navike smanjuje i rizik od srčanog udara.

Na primjer, nakon što su počeli sa zdravijom ili nemasnom ishranom, zajedno sa smanjenjem konzumiranja alkohola, rizik od srčanog udara smanjio se za čak 35 posto.

Muškarci koji su počeli jesti manje masnu hranu, prestali pušiti i piti alkohol, a koji su bili fizički aktivni i imali malo sala na stomaku, smanjili su rizik od srčanog udara za čak 86 posto.

“Ne čudi da zdrav života dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara. Ono što je čudno je kako drastično rizik opada kada se rješavamo loših navika”, rekla je profesorica Agneta Akesson iz Švedske.

Istraživanje je pokazalo da promjena loših navika može donijeti poboljšanje čak i kroničnim bolesnicima koji već piju lijekove.

Iako promjena nezdravih navika smanjuje rizik od srčanog udara, najbolje što čovjek može učiniti za svoje zdravlje je da usvoji zdrave navike dok je mlad.

Ovo bi svakom muškarcu trebao biti cilj:

– Ne pušiti
– Hodati ili voziti bicikl najmanje 40 minuta dnevno
– Vježbati bar jedan sat sedmično
– Imati obim struka ispod 94 cm
– Ne piti alkohol
– Jesti dosta voća i povrća, mahunarki i orašastih plodova, mliječnih proizvoda od obranog mlijeka, proizvode od integralnog brašna i ribu.