KUMIN: Samo jedna žličica ovog začina dnevno pomaže da se kilogrami tope tri puta brže!

KUMIN: Samo jedna žličica ovog začina dnevno pomaže da se kilogrami tope tri puta brže!

Za sve one koji muku muče kako istopiti nagomilane kilograme stigla je odlična vijest. Najnovija istraživanja pokazala su da kumin, koji su ljudi od davnina koristili kao začin i lijek, pomaže da se kilogrami istope tri puta brže.

Istraživanje koje je provedeno na iranskom medicinskom sveučilištu Šahid Sadoughi pokazalo je nevjerojatne rezultate: samo žličica kumina dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje opseg masnog tkiva i razinu kolesterola, piše tportal.

U tri mjeseca provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 88 žena podijeljenih u dvije skupine. Grupa koja je svaki dan uzimala žličicu kumina dnevno umiješanu u jogurt pokazala je bolje rezultate u mršavljenju.

Zanimljivo je da je spomenuta grupa imala i manji postotak masnog tkiva, od oko 14,64 posto (čak tri puta više od grupe koja nije upotrebljavala kumin), što jasno pokazuje da ovaj začin ima svojstva koja pomažu u topljenju masnih stanica. Grupa koja je unosila kumin imala je nevjerojatne rezultate i po pitanju kolesterola, a on je bio puno manji nego kod osoba koje ga nisu konzumirale u ovom istraživanju.

Kako je kumin uspio ostvariti ovako dobar uspjeh? Bogat je fitosterolom, supstancama za koje se zna da inhibiraju apsorpciju kolesterola u tijelu. Autori studije također nagađaju da kumin privremeno ubrzava metabolizam, piše prevention.com

Osim u jogurtu, kumin možete npr. konzumirati kao začin za salatu, kao dodatak majonezi ili humusu za umake ili sendviče; umiješajte ga u meksički umak guacamole ili ga dodajte prženom slanutku, lješnjacima i bademima.