Jeste li znali da je ovo jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka?

Jeste li znali da je ovo jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka?

Jeste li znali da je paprena metvica jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka? Uz to što ostavlja osvježavajući okus u ustima i zbog kojeg se koristi u “kozmetičke” svrhe, pepermint pruža i niz terapijskih pogodnosti, a posebno se to odnosi na probavni sustav.

Paprena metvica opušta probavne mišiće olakšavajući otpuštanje vjetrova i smanjujući osjećaj nadutosti, a smatra se da unos te ljekovite biljke može ubrzati ranu fazu probave.

Potvrđuje to i studija objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology, piše Večernji list.

U studiji je sudjelovalo 10 zdravih muškaraca koji su ili unijeli samo testni obrok ili su uz obrok konzumirali i ulje peperminta. Nakon obroka znanstvenici su 4 sata promatrali brzinu pražnjenja želuca te utvrdili da je paprena metvica pomogla u ranoj fazi probave na način da je ubrzalo pražnjenje želuca.

Prema autorima, saznanje da pepermint ubrzava probavni proces može biti vrlo korisno osobama s funkcionalnim probavnim poremećajima poput primjerice gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Malena biljka sa zelenkastim, paperjastim lišćem već stoljećima uspijeva u Europi, Sjevernoj Americi i Sjevernoj Africi, a danas se uzgaja diljem svijeta. Ljekovitih svojstava bili su svjesni još i stari Grci koji su list ove biljke koristili baš a pomoć kod probavnih tegoba.

I u istočnjačkoj i u zapadnjačkoj tradicionalnoj medicini, paprena metvica korištena je kao spazmolitik, antiseptik i u aromatske svrhe. Primjenjivana je u liječenju prehlada, grčeva, probavnih tegoba, grlobolje i zubobolje.