VOLITE TULIPANE? 10 savjeta uz koje će vam ovi divni cvjetovi dugo ostati svježi

VOLITE TULIPANE? 10 savjeta uz koje će vam ovi divni cvjetovi dugo ostati svježi

Prekrasni šareni tulipani jedan su od simbola proljeća. Ova predivna biljka krasi mnoga dvorišta, a isto tako se tulipani često nađu i u našim vazama. Tada želimo da nam potraju što duže.

Portal Zadovoljna donio je nekoliko savjeta koji će pomoći da tulipani dugo ostanu svježi.

1. Kupite mlade tulipane.

U cvjećarnici ćete možda doći u iskušenje da kupite tulipane koji su se potpuno otvorili, ali to je dobar izbor samo ako želite da zabljesnu “jednu noć”. No, ako želite da potraju duže odaberite tulipane koji su čvrsto zatvoreni i imaju zelene pupoljke koji još nisu u potpunosti obojeni. Cvijeće će se otvarati nekoliko dana, a vi ćete imati više vremena za uživanje.

Ako sami uzgajate tulipane koje planirate ubrati za vazu u vašem domu, režite ih prije nego se potpuno otvore i sjecite ih što bliže tlu.

VOLITE TULIPANE? 10 savjeta uz koje će vam ovi divni cvjetovi dugo ostati svježi

2. Osigurajte im vodu.

Stabljike na putu do doma omotajte u vlažnu krpu ili papirnate ručnike. Kada nosite tulipane kući iz cvjećarnice, čak i ako se radi o maloj udaljenosti, poprinite se da imaju vode jer svaki trenutak proveden bez vode dovodi do bržeg propadanja tulipana.

3. Odrežite dno tulipana.

Odrežite dno stabljike, barem pola centimetra i to napravite ukoso, pod kutom od 45 stupnjeva jer će na taj način biljka lakše upijati potrebnu vodu iz vaze.

4. Uklonite višak lišća sa stabljike.

Ukoliko stabljike imaju lišće koje će biti potopljeno kada cvijeće stavite u vazu, uklonite ga. Lišće bi moglo trunuti i dovesti do ranijeg propadanja cvijeta.

5. Odaberite prikladnu vazu.

Neka vaza bude visoka toliko da pod vodom bude barem polovica stabljike. Tako će se cvijet moći “nasloniti” o vazu bez savijanja. Ako je vaša vaza preplitka cvijet će se savinuti.

Iako ste možda u skupini ljudi koja voli takav izgled tulipana, bitno je da znate da će na taj način cvijet brže uvenuti. Također, pobrinite se da vaza bude čista kako tulipani ne bi pokupili zaostale bakterije koje dovode do bržeg truljenja.

VOLITE TULIPANE? 10 savjeta uz koje će vam ovi divni cvjetovi dugo ostati svježi

6. Pazite na teperaturu vode.

Vazu napunite hladnom vodom sa slavine koja će pomoći da biljka ostane svježa. Topla ili vruća voda će oslabiti tulipane.

7. Raspored tulipana u vazi. 

Postavite stabljike u krug. Rasporedite tulipane tako da svaki ima barem malo mjesta u vazi umjesto da ih naslonite jednog na drugoga.

Ako svaki tulipan ima barem malo svog prostora neće se međusobno zgnječiti, a spriječit ćete i prerano otvaranje latica te produljiti njihov vijek.

8. Pazite na količinu vode.

Tulipani “piju” jako puno vode. Pazite da ne ostanu na suhom jer će tako, logično, uvenuti.

9. Izbjegavajte direktno sunce.

Vazu s tulipanima držite podalje od direktnog sunca jer im vrućina nikako ne odgovara.

10. Dodaci.

Konzervans za cvijeće uvelike će produljiti životni vijek tulipana. Možete ga kupiti u cvjećarnici i samo slijediti upute za korištenje.

Postoje i drugi trikovi za koje oni koji su ih probali tvrde da funkcioniraju, a među njima su dodavanje šećera, limunova soka, novčića… u vazu sa cvijećem.

VOLITE TULIPANE? 10 savjeta uz koje će vam ovi divni cvjetovi dugo ostati svježi