SAČUVAJTE NOVAC: 4 jednostavna načina da uštedite!

SAČUVAJTE NOVAC: 4 jednostavna načina da uštedite!

Možda vam kupovina kuće ili automobila iz sadašnje perspektive izgleda neizvodivo, ali ako pratite ove jednostavne savjete taj san se lako može pretvoriti u javu.

Račun vam neće preko noći biti preplavljen novcem, ali malo, po malo saldo će se sigurno povećavati.

Izaberite pravu banku

Otvorite poseban račun koji će služiti samo za štednju. Na njega ćete upalaćivati novac, ali ga nećete trošiti dok ne ispunite zacrtanu sumu koju ste odlučili da sakupite.

Prije izbora banke i otvaranja računa, raspitajte se kakvi su uslovi i koliko novca će vam biti potrebno za održavanje računa. Naravno, birajte najpovoljniju banku.

Izbjegnite impulsivne kupovine

Ponekad je teško suzdržati se od impulsivne kupovine, ali ukoliko želite taj novac, trudite se da u kupovinu idete isključivo isplanirano. Prije svake kupovine napravite spisak kojim ćete se voditi u šopingu. Tako ćete kupovati samo ono što vam zaista i treba.

Honorarni posao

Pored regularnog posla, bilo bi dobro da pronađete još neki dodatni izvor zarade. To mogu da budu neki lakši honorarni poslovi, preko vikenda. Oni će značajno pomoći da ušteđevina poraste.

Izbjegnite pekare i restorane

Iako ne deluje kao veliki izdatak, ali ovo može značajno da uspori sakupljanje novca. Ukoliko na posao počnete da nosite hranu od kuće, umjesto da za vrijeme pauze jedete nešto iz pekara ili restorana, iznenadićete se koliko novca viška će vam ostati na kraju mjeseca.