S LJETOM DOLAZI DO VEĆEG ZNOJENJA: Evo kako ga možete spriječiti ili ublažiti…

Znojenje je sasvim normalan proces pomoću kojega se naše tijelo hladi, kako bi održalo normalnu tjelesnu temperaturu.

Ta temperatura je 37 stupnjeva Celzijusa. Ona je točno tolika jer održava ravnotežu između topline koju proizvodi tijelo te topline koju gubimo. Ako dođe do porasta tjelesne temperature na više od 37 stupnjeva, bilo utjecajem okoline, napornim fizičkim radom ili iz nekog drugog razloga, pojačava se lučenje znoja.

Voda, koja čini većinu sastava znoja, tada hladi tijelo kako bi vratila temperaturu na normalnu razinu.

Osim što regulira tjelesnu temperaturu, znojenje služi i za izlučivanje toksina iz organizma.

Znoj se iz našeg tijela luči preko znojnih žlijezda, ekrinih i apokrinih. Njihov broj na tijelu se kreće od oko 2 do 5 milijuna, a preko njih sde prosječno se dnevno izluči oko 7 decilitara znoja..

Uzroci znojenja

Ekrinih žlijezda ima najviše te se nalaze na dlanovima i donjem dijelu stopala, dok su apokrine smještene na neke dijelove kože, npr. ispod pazuha i oko genitalija.

Apokrine su najčešće odgovorne i za neugodan miris koji prati znojenje jer one znojem izlučuju proteine i ugljikohidrate koji miješanjem s bakterijama na površini kože daju taj neugodan miris. Taj miris može biti različit te jačeg ili slabijeg intenziteta, a često ovisi i o hrani i pićima koje konzumiramo.
Mnogi ljudi muku muče zbog pretjeranog znojenja koje se najviše odvija na predjelu pazuha, grudi i dlanova. Najčešće se pojavljuje kod fizičkog rada, stresa, kod debljih osoba, za vrijeme trudnoće ili samo pod utjecajem vruće okoline.

Prekomjerno znojenje pogađa velik broj ljudi, a osim zbog već navedenih uzroka ono se može pojaviti i kao posljedica nekih bolesti kao što je gripa, upala pluća ili srčani udar. Može ga potaknuti i povećani unos alkohola, kofeina, ljute hrane te nekih lijekova.

Prekomjerno znojenje može narušiti kvalitetu svakodnevnog života, no ipak postoje načini kojima se ono može suzbiti ili smanjiti.

Prehranom protiv pretjeranog znojenja

Potrebno je paziti na prehranu i pokušati smanjiti konzumaciju začinjene prehrane, kafe i nikotina. Kako znojenjem tijelo gubi tekućinu i elektrolite, najviše kalij, treba ih nadoknaditi ispijanjem vode te jedenjem banana, naranča ili paradajza. Tu su korisni i neki čajevi kao što su čaj od kadulje, lista oraha ili kore hrasta.

Iako se često naglašava brijanje dlaka ispod pazuha, one ne utječu na količinu znoja ili njegov miris. Korisna strana brijanja je što omogućuje lakši pristup dezodoransima i antiperspirantima. Prije nanošenja važno je kožu dobro oprati vodom i sapunom.

Izvor: Mojezdravlje.info