RIJEŠITE SE TOKSINA IZ ORGANIZMA: Poboljšajte svoje zdravlje uz pomoć “čudotvornih” sjemenki

RIJEŠITE SE TOKSINA IZ ORGANIZMA: Poboljšajte svoje zdravlje uz pomoć "čudotvornih" sjemenki

Sjemenke lana u posljednje se vrijeme polako, ali sigurno, penju na postolje supernamirnica.

Glavni razlog ovome leži u činjenici da sjemenke lana sadrže na desetine hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3).

Tu su još i vitamini B1, B2 i C, fitosteroli, te minerali kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij kao i vitamin E i karoten. Polovica masnoća je sadržana u omega-3 masnoj kiselini, što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom te masne kiseline, bogatijim čak i od svima nam dobro znanog izvora – ribljeg ulja.

Lanene sjemenke su bogate topivim vlaknima. Zbog kombinacije ulja i vlakana, idealan su laksativ. Također sadrže željezo i cink, te u tragovima natrij, magnezij, fosfor, kalcij, kao i vitamin E i karoten, dvije hranjive tvari koje potpomažu metabolizam masnoća u tijelu.

Lanene sjemenke su više od 100 puta bogatije fitonutrijentom ligninom nego bilo koja druga namirnica koja ga sadrži, uključujući pšenične mekinje, heljdu, raž, proso, zob i soju. Lignini se u zadnje vrijeme puno istražuju zbog mogućih antikancerogenih svojstava, pogotovo kod raka dojke i debelog crijeva. Čini se da lignini ispiru višak estrogena iz tijela, smanjujući time mogućnost nastanka raka povezanog sa lučenjem estrogena, kao što je rak dojke. Osim antikancerogenih svojstava, izgleda da lignini djeluju i protiv bakterija, gljivica i virusa.

Zato što sadrže protein, vlakna, vitamine, minerale i lignine, lanene sjemenke su hranjivije od lanenog ulja. Ipak, većina ljudi zbog praktičnih razloga, radije radi omega-3 masnih kiselina uzima laneno ulje i ne da im se gnjaviti mljevenjem sjemenki.

S nutricionističkog stajališta, itekako se vrijedi potruditi i samljeti svježe lanene sjemenke (npr. u mlinu za kavu) te ih posuti po salatama ili žitaricama, ili ih umiješati u muffine. Možete kupiti i već mljevene sjemenke. Četiri kašike mljevenih lanenih sjemenki sadrži otprilike 6 grama proteina i 8 grama vlakana.

Jedan posebno koristan način da konzumirate lan je da ga miješate u jogurt:

Svako jutro jedna kašika mljevenog sjemena lana i 2 dl jogurta. Pripremljeno ostavite da odstoji 10 minuta i uzmite prije doručka. Preskakanjem obroka možete postići i efekat mršavljenja.

Ovo je isprobani recept u čišćenju toksina u vašem organizmu, naročito pražnjenju crijeva, regulisanju probave i crijevne flore.
Sjemenke lana je moguće umijesiti u kruh ili kolače i to ili kao cijele ili izmiksane. Lan možete dodavati različitim jelima, umacima, salatama, čorbama od povrća, sarmama, žitaricama za doručak, jogurtu itd.

Bitno je napomenuti za ulje lana da, kada se dodaje jelima, da jela ne smiju biti vrela. U tom slučaju ulje lana gubi vrijednost i dolazi do kvarenja. Ulje lana ustvari nije namijenjeno kuhanju. Naime, poput ostalih ulja bogatih esencijalnim masnim kiselinama djelovanje visoke temperature može zdrave masnoće pretvoriti u štetne te je ono djelotvorno samo kao dodatak prehrani nakon kuhanja ili pri samom posluživanju, npr. kao začin salatama.

Što se tiče jogurta, kombinacija je posebne zgodna za pripremu budući da laneno ulje pomiješano na ovaj način postaje emulzija te ga tijelo može bolje probaviti i iskoristiti.