NEVJEROVATNO: Po tome na koji organ podsjeća, znamo za šta je koja namirnica dobra! FOTO

NEVJEROVATNO: Po tome na koji organ podsjeća, znamo za šta je koja namirnica dobra! FOTO
Hrana koju unosimo u tijelo je gorivo, a energija koju oslobađa nas pokreće i njeguje zato je vrlo važno što jedemo.
Presječena mrkva izgleda kao ljudsko oko. Linije podjsećaju na zjenicu i šarenicu. Naravno, nauka je dokazala da mrkva poboljšava cirkulaciju krvi i rad oka.

Paradajz ima četiri komore koje su crvene. Srce je crveno i ima komore. Sva istraživanja pokazuju da je paradajz pravi lijek za srce i cirkulaciju, posebno zbog visoke koncentracije likopena.

Grožde u grozdu ima oblik srca. Svaka bobica izgleda kao krvna ćelija i svi naučnici pokazuju da je grožđe zdrava hrana za srce i krv.
Orasi izgledaju kao mozak. Podsjećaju nas na dvije hemisfere. Veliki i mali mozak. Čak su i bore na orasima poput onih na kori mozga. Znamo da orasi pomažu proizvodnju neurotransmitera za funkcionisanje mozga, a sadrže i Omega3 masne kiseline.

Grah, grašak i ostale mahunarke s izgledom bubrega pomažu u održavanju rada bubrega i izbacivanju štetnih tvari.

Celer i slično povrće izgledaju kao kosti. Ovo povrće pomaže u učvršćivanju kostiju. Kosti imaju 23% sodijuma kao i ova hrana. Ukoliko nemate dovoljno sodijuma tijelo ga izvlači iz kostiju i čini ih slabim.

Patlidžan, avokado, kruška pomažu radu utrobe i maternice, a izgledaju upravo kao ovi organi. Današnji istraživači pokazuju da kada žena jede jedan avokado sedmično reguliše hormone, tjelesnu težinu nakon poroda i sprječava pojavu raka. Interesantno: avokadu treba tačno 9 mjeseci da izraste iz cvijeta u zrelo voće.

Smokve su pune sjemenja i vise u paru kada narastu. Pomažu zdravlju i pokretljivosti muškog sjemena kao i povećanju broja spermatozoida.
Šampinjon prerezan na pola podsjeća na ljudsko uho. Pečurke poboljšavaju sluh, jer su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D. Ovaj vitamin je važan za zdravlje kostiju, čak i onih sitnih u uhu koji prenose zvuk prema mozgu.

Đumbir izgleda poput želuca, a poznato je da ublažava tegobe želuca i nadutost. Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve, nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, koristi se za liječenje bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

Izvor: Mojezdravlje.info