NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Jedite datulje (hurme), gotovo da nema bolesti koju ne liječe

NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Jedite datulje (hurme), gotovo da nema bolesti koju ne liječe

Datulje imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu datulje su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, kolesterola, pa sve do raka. Gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s datuljama.

Odličan izvor željeza

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više datulja, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr datulja sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datulje se nazivaju “vitaminima za oči”. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više datulja.

Zaustavlja proljev

Datulje sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga datulje pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem datulja olakšat ćete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.

NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Jedite datulje (hurme), gotovo da nema bolesti koju ne liječe

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju proljev, datulje mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko datulja i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći datulje će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva. U SAD-u datulje se pakiraju u male boce kao lijekovi i to se propisuju kao lijek za zatvor. 100 grama datulja ( 10-21 datulja) sadrži 8,5 gr vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porođaj

Eksperiment koji su proveli na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje datulja 4 tjedna prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele datulje, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, datulje su ženama pomogle da prebrode post porođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Reguliraju tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, datulje kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan želudac uzmete datulje, ona će regulirati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Datulje nemaju kolesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja datulja mogli udebljati. Kilogram datulja sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Snižava kolesterol

Datulje imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog kolesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim kolesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerojatno voće. Tokom noći potopiti datulje sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz datulja, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak

Datulje su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodijuma, a bogate su potazijumom. Standardna porcija od pet ili šest datulja daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti datulja je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanje su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Datulje sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se datulje preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Datulje su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz datulja izvući ćete ako ih pomiješate s orašastim mlijekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti.

Povećava seksualnu izdržljivost kod oba spola, jer datulje jačaju tijelo i povećavaju nivo energije.

Hrana za bebe

Šećer iz datuljama je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da datulje treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Suvremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju datulje.

Idealna hrana za post

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koje se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da datulje sadrže veliki udio šećera koji se lako apsorbira, onda nam je jasno da su datulje i voda najbolja hrana nakon posta.

Jača zubnu caklinu

Datulje sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Datulje se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Vjeruje se da datulje imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u datuljama. Datulje su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od datulja pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Datulje su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti.