NAJZDRAVIJA ZIMNICA: Domaća kisela cikla – sve o pripremi i dobrobiti njenog konzumiranja

NAJZDRAVIJA ZIMNICA: Domaća kisela cikla - sve o pripremi i dobrobiti njenog konzumiranja

Kisela cikla je salata koju ljudi ili obožavaju, ili je ne podnose. Ravnodušnih je malo. Ako vi spadate u među one koji vole ciklu, donosimo vam recept za jednostavnu pripremu ove zdrave zimnice.

Prije toga nekoliko detalja o samoj cikli:

Cikla je veoma zdravo povrće, koje se koristi u kulinarstvu i medicini. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina ( B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrij i kalij te jod.

Cikla potpomaže stvaranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, osnažuje imunitet organizma, utječe na pravilan rad živčanog i probavnog sustava, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcioniranje štitnjače, a natrij i kalij utječu na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića.

PROČITAJTE I OVO:
CIKLA – ZANEMARENA DNEVNA DOZA ZDRAVLJA: Evo na koje sve načine djeluje…

Kad kupujete ciklu, pokušajte naći onu koja ima lišće, to je znak da je svježa. Ako takve nema, uzmite onu bez lišća, a pri tome birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje.

Za pripremu vam treba:

  • 5 kg cikle,
  • 500 ml octa,
  • 2 l vode,
  • 60 g soli,
  • 80 g šećera,
  • 1 vrećica konzervansa

Priprema:

Ciklu oprati, pa odstraniti vrhove i tanki dio korjena. Poslagati u veći i dublji lonac, pa naliti vodu. Treba nasuti dosta vode jer će se duže kuhati, bar 2 sata.

Nakon sat i pol, uzeti nož ili vilicu pa izbockati ciklu da vidite koliko je skuhana. Slobodno je probodite do sredine, da vidite da li je u sredini još tvrda, pa, ako treba, kuhajte još neko vrijeme.

Procijediti i ostaviti da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipati ocat, vodu, sol i šećer i prokuhati. Kada provri skloniti s vatre i poklopiti. Nakon 10 minuta dodati konzervans i promiješati, brzo će se otopiti.

Ohlađenu ciklu oguliti, može i prstima, oprati, pa rezati na kolutove. Puniti u pasterizirane* tegle, i to tako što ćete položiti teglu na dlan i onda vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u okomiti položaj i završiti slaganje.

Svaku teglu zaliti ohlađenim prljevom od octa, tako da tekućina bude centimetar iznad cikle.

Stavljati poklopce, prethodno s unutrašnje strane dezinficirane medicinskim alkoholom, i odlagati na suho i tamno mesto do služenja.


* Tegle ćete najlakše pasterizirati tako što ćete ih, nakon pranja i brisanja, staviti u pećnicu, uključiti na 100 °C pustiti da se „peku“ 10-15 minuta.