NAJBOLJE CVIJEĆE ZA TERASE I BALKONE: Kako se gaje čarobne petunije? [FOTO]

NAJBOLJE CVIJEĆE ZA TERASE I BALKONE: Kako se gaje čarobne petunije? [FOTO]

Petunija je jedna od najpopularnijih jednogodišnjih ukrasnih biljaka, bogata cvjetovima raskošnih boja, u bezbroj varijacija. Prikladna je za uzgoj na prozoru ili balkonu, ali i za uzgoj u vrtu.

Zahvaljujući naporima uzgajivača, petunije je dostupna u raznim bojama i nijansama. Kažu da se možete pronaći u svakoj boji osim jasno plave.

Postoji mnogo varijeteta u porodici petunija – s jednostrukim ili dvostrukim cvijetom, kovrčave, prugaste, jednobojne, dvobojne, a neke i mirišu.

Petunije podnose različita tla, međutim ne vole biti bez vode duže vrijeme, ali ne podnose ni mnogo vlage. Ako pretjerate sa zalijevanjem smanjit će cvjetanje, a stabljike će se izdužiti. Za ljetnih mjeseci svakodnevno ih treba zalijevati, a nekad i dva puta dnevno. Najbolje je zalijevati ih rano ujutro i uvečer.

Većini varijeteta petunije odgovara posve sunčani položaj, ali ne za vrućih ljetnih dana. tada ih je dobro skloniti u polusjenu ili napraviti polusjenu nad njima. Ekstremna vrućina zaustavit će cvjetanje sve dok dani ne postanu hladniji.

Inače cvjetaju neumorno, s tim da nekim vrstama treba redovno odstraniti uvele cvjetove, a neke treba prikratiti kako bi razvile nove pupove.

NAJBOLJE CVIJEĆE ZA TERASE I BALKONE: Kako se gaje čarobne petunije? [FOTO]

Petunije ne podnose mraz, pa treba pričekati da prođe razdoblje mrazova prije nego što ih iznesete na prozor ili balkon, ili posadite u vrt.

Da bi vaša petunija bila bujnija, a samim tim i bogatija cvjetovima, otkinite joj vrh kako bi pospješili razgranatost. Ako je sadnica čvrsta i zbijena otkinite oko 2 cm, ako je tanja i viša možete je skratiti za pola.

Nakon prve ture cvjetanja, biljku možete “pomladiti” tako što ćete je prikratiti, a da bi cvala neprekidno čitavo ljeto treba je mjesečno prihranjivati odgovarajućim cvjetnim gnojivom.

Ako želite sami uzgojiti petuniju iz sjemena, vodite računa da ona klija i niče dosta sporo – potrebno je 10 do 12 tjedana da bilje niknu i izrastu toliko da su prikladne za rasađivanje.

Budući da je sjeme petunije vrlo sitno, ne treba ga kod sjetve prekriti zemljom, nego ga samo posijati i lagano pritisnuti cijelu površinu.

Da bi sjeme proklijalo, posuda u koju se posijali petunije mora biti na toplom, a kad sjeme proklija, možete je premjestiti na hladnije mjesto.