JEDITE MANDARINE: Da li ste znali da ovo voće ima dvostruko više vitamina C od naranče?!

JEDITE MANDARINE: Da li ste znali da ovo voće ima dvostruko više vitamina C od naranče?!

Jesen je odavno stigla, a uskoro će i zima pa je potrebno svoj organizam napuniti energijom kako bismo tokom hladnijih dana održali jak imunitet.

POGLEDAJTE I OVO: MANDARINA: Zdrava i ljekovita, puno više od ukusnog voća!

Osim uravnotežene prehrane i fizičke aktivnosti, potreban nam je i dovoljan unos svih potrebnih vitamina i minerala, a upravo su mandarine među najboljim voćem za to!

Naime, gdje naći više vitamina i minerala tokom zime nego u mandarinama? Pune su vitamina C i beta-karotena. U 100 grama mandarina ima 30 mg vitamina C što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A koji je važan za dobar vid i lijepu kožu.

Sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1, B2 i B3 te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Od mandarina se nećete niti udebljati jer 100 grama ovog voća sadrži tek 34 kalorije. Zbog svog diuretičkog svojstva pomažu i u borbi protiv celulita.

No, mandarine nisu dobre samo za ljepši izgled – njihove najvažnije fitokemikalije su flavonoidi koji smanjuju rast tumora prostate, pluća i raka debelog crijeva.

Nadalje, eterična ulja dobivena iz kore mandarine koriste se u kupkama za opuštanje, za otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu.

Dakle, slobodno navalite na ovo izvrsno voće kojeg kod nas tokom sezone uvijek ima i više nego dovoljno.

Izvor: metro-portal.hr