ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Crni čaj topi kilograme i ubrzava metabolizam

Prema studiji objavljenoj u European Journal of Nutrition, istraživači su otkrili da crni čaj stimulira lučenje dobre bakterije u crijevima i mijenja energetski metabolizam u jetri preko metabolita.

Znanstvenici sa Sveučilišta California prikupio je podatke kroz seriju eksperimenata nad miševima, piše B92. Oni ističu da su kako crni tako i zeleni čaj značajni za gubitak težine, jer oba utječu na bakteriju u crijevima koja je povezana sa gojaznošću.

Istraživači su miševe podijelili u četiri grupe i dali im različite dijete: niske masti – visok šećer, visoke masti – visok nivo šećera, visoke masti – visok nivo šećera i ekstrat zelenog čaja, dok je posljednja grupa slična prethodnoj s tim što se umjesto zelenog čaja na popisu našao crni.

Njihova težina mjerena je tokom četiri tjedna, da bi se na kraju eksperimenta ustanovilo da su miševi koji su unosili dosta masti i šećera, ali ujedno konzumirali ekstrate čajeva izgubili istu težinu kao miševi koji su bili na striktnoj dijeti.

Dijeta koja je podrazumijevala crni čaj utjecala je i na bakteriju koja posebno utječe na metabolizam. Iako su do sada brojna istraživanja pokazala pozitivan utjecaj zelenog čaja, ova studija je prva koja je pronašla korist polifenola u crnom čaju.

“Poznato je da su polifenoli u zelenom čaju znatno efikasniji i zdraviji od polifenola u crnom čaju, jer se hemikalije zelenog čaja apsorbuju u krv i tkivo“, navodi autorica studije dr. Susan Henning.

“Rezultati našeg istraživanja pokazali su da crni čaj kroz specifičan mehanizam također može da doprinese zdravlju kao i gubitku težine kod ljudi. Za ljubitelje crnog čaja eto još jednog razloga da nastave da ga piju“, dodaje dr. Henning.