AKO SE NE OSJEĆATE DOBRO: 6 brzih testova zdravlja

Srce - puls
Jednostavnim samopregledima možete brzo utvrditi imate li povišen holesterol, probleme s plućima, cirkulacijom, organima za varenje ili lošu krvnu sliku.
PATITE LI OD NEDOSTATKA ŽELJEZA
TEST: Okrenite dlan nagore i drugom rukom pritiskajte prste unazad. Dlan će vam poblijediti, ali tri glavne linije koje ga horizontalno presjecaju treba da budu crvene. Blijede linije ukazuju na anemiju.
OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Slabost, tahikardija i bljedilo klasični su simptomi anemije i javljaju se kao posljedica smanjenog nivoa hemoglobina u krvi. Riječ je o proteinu koji vezuje kiseonik kako bi ga proslijedio u tkiva. Postoje razni oblici anemije, a jedna od najčešćih posljedica je nedostatak željeza.
SAVJET: Za početak uradite nalaz krvi, a onda promijenite ishranu. Jedite namirnice koje sadrže mnogo željeza, poput špinata, ali nikad u kombinaciji sa sirom, koji smanjuje apsorpciju ovog minerala u organizmu.
KOJE VAM NAMIRNICE NE PRIJAJU
TEST: Nakon jela osećate nadutost ili vam se na licu i vratu pojavljuju crvene mrlje? Možda ne podnosite neku namirnicu. Otkrijte šta vam smeta. Prvo na vratu izmjerite broj otkucaja srca u minuti, a zatim pojedite porciju sporne hrane i nakon nekoliko minuta ponovno izmjerite puls. Zdrave žene imaju oko 70 otkucaja u minutu.
OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Ako se puls ubrza za više od 10 otkucaja u minuti u odnosu na prvo mjerenje, to može da bude znak da vam namirnica koju ste pojeli ne prija. U slučaju intolerancije na neku hranu organizam aktivira obrambeni sistemi i ubrzava rad srca.
SAVJET: Uradite Alcat test, kojim se određuje nivo IgG antitijela u krvi, nastalih kao posljedica netolerancije na različite namirnice.
KAKVA VAM JE PROBAVA
TEST: U čaši vode razmutite kašičicu sode bikarbone i popijte. Trebalo bi da osjetite mučninu, a ako je niste osjetili, moguće je da imate probavnih problema.
OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Soda bikarbona u kontaktu sa želučanom kiselinom proizvodi gasove koji izazivaju mučninu. Izostanak reakcije ukazuje na nizak nivo kiseline u želucu, koji ne smije da se zanemaruje. Najčešće se radi o posljedicama promjena na sluzokoži želuca i poremećaju u radu žlijezda koje stvaraju hlorovodoničnu kiselinu tokom probave. Sve su to tipični simptomi gastritisa, te bi trebalo da se obratite ljekaru i obavite odgovarajuće preglede.
SAVJET: Ako je rezultat testa pozitivan, izbjegavajte masne umake i pikantnu hranu koja se teško vari. Obavezno uradite analizu krvi.
DRŽITE LI HOLESTEROL POD KONTROLOM
TEST: U ogledalu pažljivo posmatrajte područje oko očiju i pokušajte da uočite bijele grumenčiće oko kapaka, naslage masnoće koje ukazuju na povišen nivo holesterola u krvi.
OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Ovakve naslage stvaraju se kad je ukupan holesterol viši od 6 mmol/L. Opasan je jer se taloži na zidovima krvnih sudova i povećava opasnost od razvoja srčanih oboljenja.
SAVJET: Uradite analizu krvi. Ukoliko vam holesterol prelazi 5,2 mmol/L, pređite na dijetetsku ishranu s malim procentom masnoća. Ljekar će vam, ukoliko je potrebno, prepisati terapiju za snižavanje nivoa holesterola.
DIŠETE LI PUNIM PLUĆIMA
TEST: Zapalite svijeću i postavite je na oko 30 centimetara od lica, duboko udahnite i izduvajte prema njoj sav vazduh iz pluća. Ako ne uspijete da je ugasite iz prvog puta, znači da vam je kapacitet pluća smanjen.
OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Noćni napadi kašlja, gubljenje daha tokom trčanja i penjanja uz stepenište mogu da ukažu na respiratornu insuficijenciju, odnosno poremećaj plućne funkcije. Uzrok treba tražiti u lošoj kondiciji, astmi, bronhitisu ili pušenju.
SAVJET: Obratite se ljekaru koji će vam uraditi spirometriju i izmjeriti kapacitet pluća. Ako ste pušač, oslobodite se poroka. Okrenite se fizičkim aktivnostima. Krenite od svakodnevnih polučasovnih šetnji, a poslije nekog vremena možete i ozbiljnije da vježbate.
KAKVA VAM JE CIRKULACIJA
TEST: Uštinite se kažiprstom i palcem na tri ili četiri različita mjesta na bedrima. Promjena boje od nekoliko sekundi ukazuje na početnu fazu zadržavanja tečnosti u tkivima.
OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Nakupljanje vode u tkivima simptom je slabe cirkulacije, a zadržavanje tečnosti otvara vrata nastanku celulita. Ovaj problem često je posljedica hormonalnih poremećaja jer estrogen podstiče tkivo da zadržava tečnost.
SAVJET: Ukoliko uzimate pilule za kontracepciju, od ginekologa tražite da vam preporuči drugi vid zaštite od trudnoće.
Izvor: Mojezdravlje.info